wahhh inilah dia kuih kegemaran ibu ,yang ibu mencari selama ni.. Puas ibu godek -godek resepinya.. sampai minta kat kak uda tapi kak uda punya terlalu simple tak de sukatan yang tetap.. hanya anggaran sahaja.. JAdi ibu cuba buat... wahhhh nagis ibu tak menjadi.. Akhirnya ibu buka blog kak Ummi..heheheh ibu jumpa resepinya.. kebetulan ibu puasa sunat.. teringin nak makan kuih kaswi.. jadi ibu buatlah...hemmmm... memang sedap sangat. ibu makan banyak masa buka posaa.... Dah tu ibu teringat akan arwah mak ibu, arwah memang suka sangat buatkan ibu kuih ni sebab arwah tahu ibu suka sangat makan kuih ni.Arwah selalu buat kan ibu kuih ni tak keras sangat.Sedang- sedang lembik..jadi ibu pun buat macam tu... heheheh..
sseperti biasa ibu kalau bab nak ambil gamabr tak berapa pandai sangat.. asalkan ada je... takut di ganggu oleh 2 orang pembantu ibu yang masih muda ni...hehehe
Jom cuci mata jap....
NaK RESEPINYA KE.....
Bahan- Bahan :
- 5 cawan air
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi/jagung ( ibu guna tepung jagung je)
- 1 sudu kecil air kapur kuih [optional]
- 1/2 cawan tepung ubi/jagung ( ibu guna tepung jagung je)
- 1 sudu kecil air kapur kuih [optional]
Bahan Atasnya :
- Kelapa parut (muda/putih
saja)
- Sedikit garam
- Sedikit garam
Cara:
1. Panaskan
kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan
3. Bancuh semua
bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
6. Kelapa muda digaulkan
sedikit garam
.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan