kek ni ibu buat untuk menghabiskan apa yang ada dalam peti.Kebetulan bahagian cheese ni punya resepi kena guna whipping cream.tapi memandangkan whipping cream dah habis,ibu gantikan dengan whipped cream. memang sedapla.. Resepinya sama je dengan resepi kek cheese coklat tu.. cuma ibu ambil bahagian chese je di ubah sikit :
Resepinya :
Bahan -bahan :
Lapis bawah :
- 120 g biskut oreo ( di keluarkan isi dan hancurkan
- 70 g un salt butter ( di cairkan )
Lapis Atas: (Cheese)
- 250g Cream Cheese (lembutkan)
- 120g Gula Kaster
- 2 keping biscult oreo (keluarkan isi ** & hancurkan)
- isi biskut oreo yg dikeluarkan **
- 150g Dairy Whipping Cream / Ibu guna whipped cream
- 1½ tbsp gelatine
- 80ml full cream milk
Cara-cara
Lapis Bawah/crust:
- Campurkan biscult oreo dengan butter, tuang ke pan (18cm) yg boleh buka tepi, tekan rata dengan kuat. Masuk ke dlm peti sejuk selama 1 jam
Lapis Atas/filling:
- Pukul cream cheese & gula kastor sehingga licin.
- ( disini ibu pukul asing whipped cream sampai kembang dalam periuk yang lain ,)
- Masukkan bahan lain pukul sebati. (biskut oreo yg hancur,isi biskut,whipped cream).
- Masakan Gelatine & Full cream milk hingga larut.
- satukan whipped cream dan gelatin yang dah larut dalam chese
- Kacau sebati dulu
- Masukan ke dlm peti sejuk selama 3 jam baru boleh dihidangkan.
Boleh refer kek coklat cheese ibu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan