Rabu, 13 Jun 2012

Pemakanan Semasa Hamil



Pemakanan yang seimbang semasa hamil merupakan permulaan yang baik untuk Ibu dan bayi anda.Anda tidak perlu makan untuk dua orang,tetapi anda perlu mempelbagai makanan anda.Makan secara teratur,3 makanan berat dan sedikit snek  diantaranya sehari dari semua kategori dalam piramid makanan.





Tujuannya :



- Untuk memastikan perkembangan janin yang sihat

- Untuk mengekalkan kesihatan ibu.

- Untuk memenuhi keperluan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuain semasa mengandung





Berapa Banyak yang Perlu Makan



- 6-11 hidangan nasi/bijiran atau roti.

- 3-5 hidangan sayur dan buah (sekurang-kurangnya satu yang kaya dengan vitamin C dan satu dalam vitamin A)

- 2-4 hidangan susu atau produk tenusu

- 3-4 hidangan daging, ikan dan makanan protein lain termasuk kekacang

- 6-8 gelas air.



Makanan Yang Boleh Dipilih



1. Pilih makanan yang mempunyai tinggi khasiat seperti:

- Kalsium (susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya)

- Zat besi (hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis kering ( kacang peas)

- Vitamin A (hati, susu, telur)

- Vitamin B Kompleks (hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu)

- Vitamin C (jambu, betik dan limau)

- Asid Folik (sayuran berdaun hijau, hati dan kacang).

2. Ambil makanan tambahan (jika disarankan oleh Doktor atau Pakar Pemakanan.


Kurangkan atau jauhkan :



Makanan:

- tinggi gula,

- tinggi lemak dan

- tinggi garam

terutamanya bagi anda yang menghidap penyakit berkaitan seperti kencing manis dan darah tinggi.Berjaga -jaga





Pemakanan Semasa Hamil



Semasa hamil, pastikan anda tidak mengambil makanan yang berbahaya untuk

bayi dalam kandungan seperti:

- Salmonella - dalam telur, ikan, daging yang tidak dimasak sempurna

- Salad atau ulam-ulam yang tidak dimasak termasuk coleslaw

- Makanan bungkus yang mungkin dipanaskan berulangkali

- Hati ayam/lembu- terlebih vitamin A boleh memudaratkan bayi dalam kandungan

- Kafein - Kafein termasuk kopi, teh dan kebanyakan air soda. Jangan lebih secawan

sehari.

- Kacang tanah - Jika anda atau pasangan punya sejarah alahan terhadap kacang atau

lain-lain makanan, elakkannya untuk mengelakkan bayi mendapat alahan.

- Utamakan ikan kecil daripada ikan besar





Asid Folik



- Asid folik perlu diambil untuk mengelakkan kecacatan bayi terutamanya di

trimester pertama (sehingga 3 bulan).

- Sebaik-baiknya, ibu hamil mengambil suplemen 400mcg asid folik.

- Makanan yang banyak mengandungi asid folik termasuk bijirin sarapan, sayur bayam, roti

dan lain-lain.

Sumber: (1)Healthy Eating During Pregnancy, Jen Pittendreigh SRD,British Dietetic
Association, (2) Weight Gain in Pregnancy, Babycenter.com (3) Pemakanan Semasa
Mengandung, myhealth.gov.my{/xtypo_info}

2

Tiada ulasan: