Sabtu, 24 Mac 2012

Pau Inti Kacang Merah



Dah lama sangat teringin nak buat kuih pau.. asyik tertunda je.. nilah hasil yang di buat petang tadi..
Bila buat kuih ni teringat arwah mak ibu ,arwah suka buat pau.. Kalau buat mesti inti keledek.Ibu ingat nak buat inti keledek,tapi ibu teringatkan kegemaran hubby inti kacang merah.. Bagus buat je kacang merah..



Selepas di kukus selama 10-15 minit.











Hasilnya terjadilah pau inti kacang merah ni... untuk minum petang
Yang peliknya abang tak suka pau inti kacang ni.. Dia lebih suka melayan mee sup dia.Yang kakak pulak,aduhai jangan kata tidak.. Bila tengok ayah ambil 4 biji kuih + inti tambahan di tepi pinggan,katanya baru puas makan ,kalau inti dalam tak mencukupi..Kalau beli di kedai mana dapat nak letak inti sebanyak tu..Tersenyum ibu tengok ayah berselera makan.. Nak-nak di hadapan ayah ada kakak.. suka pulak kakak makan..

Pas ayah makan,ibu lak ganti tempat ayah makan.tapi ibu 3 biji je di samping inti kacang di sebelah.. emmm kakak pun tumpang sekaki lagi sekali.. Kuat juga kakak makan jika nak di bandingkan abang nya..

Mungkin kakak sama kegemaran dengan ayah kot..

Puas hati ibu dapat buat minum petang untuk keluarga..
Alhamdulillah,rezeki yang Allah berikan ini kepada keluarga ibu..






 selepas di sejukkan macam nilah rupanya.





..tinggal sedikit je.Tadi penuh satu bekas ni..



 Nak tahu resepinya ? Jom...



Bahan-Bahannya :

  • 3 cwn tepung pau
  • 3 1/2 sb rata
  • 250 ml air suam
  • 2 sk yis segera
  • 2 sk double acting baking powder
  • 1 sk garam halus
  •  3 sb rata  shortening 

 Cara-caranya :
  1. Satukan air suam,gula,garam dan yis dalam bekas dan kacau sampai larut.
  2. Dalam bekas lain,masukkan tepung pau dan baking powder - di ayak.
  3.  Satukan tepung yang di ayak dengan  No 1 tadi dan juga shortening sekali.Uli sehingga benar-benar tidak melekat di tangan.( sekiranya masih melekat tambahkan tepung sedikit ).Tutup adunan dan perap doh selama 30 minit.
  4. Ambil sedikit adunan dan dibulat2kan hingga habis.Leperkan bebola doh dan isi inti pilihan dan bentukkan bulat semula
  5. .Alas setiap pau dgn kertas kuih yg digunting bulat atau potongan daun pisang.Susun di dlm loyang dan jarakkan dan biar naik 2 kali ganda.
  6. Kukus pau selama 10 - 15 minit atau sehingga masak dlm kukusan yg telah dipanaskan terlebih dahulu.


Inti Kacang Merah :


Bahan-bahan :
  • Kacang merah
  • Gula melaka ( ikut sukatan sendiri sama ada nak kan manis atau tidak )
  • air ( anggaran sendiri )
 Caranya :

Hubby ibu beli kacang merah RM 2 je.di rendam semalaman dulu.

  1. Rebus dulu kacang merah ni sehingga benar- benar lembut.
  2. sejukkan rebusan kacang merah ni,setelah tu di blend sehingga halus (letakkan sedikit air).
  3. cairkan gula melaka (  ibu guna 1 ketul gula melaka) dan campurkan semula dengan kacang merah yang sudah di blend tadi.
  4. kacang merah ni jangan terlalu cair dan jangan terlalu kering.Ikut sedang -sedang je .macam ibu punya..


Selamat mencuba ya...







Tiada ulasan: