Rabu, 23 Mei 2012

Puding Roti karemel



Semalam ibu buat puding roti karemel.. memang sedap sangat.Dulu ibu buat puding karemel tak letak roti tapi hasilnya boleh nampak lubang-lubang kecil macam kek sarang semut punya.Jadi ibu pun research punya research terjumpa blog Mat Gebu..Ibu gali2jumpalah  puding Roti Keremel.. memang nampak cantik sangat bila dah masak.. rasanya pun macam keremel lah...




Mesti tertanyakan..napalah separuh lagi tak adakan...
hheheheh ibu dah potong dulu bagi anak-anak makan.. tadi ambil mereka terus je anak-anak gi dapur,tengok ada pulak puding,terus abang kata nak kuih bu..

jadi potonglah separuh,selebihnya ibu simpan dalam peti..






Cuba tengok,cantikkan dalaman nya...
nang memang sedap..
Puas hati makan..


Resepinya :


Ibu Ubah sikit resepi MAt  ni.sebab ibu guna apa yang ada di rumah nya ,Ni resepi ibu :

Bahan- Bahannya :
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu  besar air
  •  4 biji telur gred B
  • 3 keping roti sandwich
  • 1/2  cawan susu sejat "IDEAL"
  • 1/2  cawan air suam
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 camca teh esen vanilla


Caranya :

  • Panaskan pengukus dulu,biar airnya mendidih dan  api kukusan tu di kecilkan sementara nak siapkan aduna puding tu.
  • Masak  gula sehingga nampak perang dan masukkan air 1 sudu besar,tunggu gula benar hancur,letakkan dalam loyang bulat 8 x8"
  • Campurkan susu pekat manis,susu sejat,air suam 1/2 cawan dan carik-carikkan roti dan blend terus sehingga hancur kesemuanya.Kemudian tapis adunan yang di kisar tu dan letak dalam bekas lain
  • Ambil bekas lain,pecahkan telur dan kacau perlahan dengan menggunakan garfu je.Biar benar-benar telur tu sebati, kemudian tapiskan telur tersebut .
  •  Campurkan telur tadi dengan adunan yang di kisar dan kacau perlahan dengan senduk hingga rata ye.
  • Masukkan adunan tadi ke dalam loyang tadi.Kukus dengan api yang sederhana selama 45 minit


Selamat Mencuba ye..


ini resepi asal dari  Blog DTS..






BAHAN-BAHANNYA :-)
3 camca besar gula pasir
1 camca besar air
3 biji telur gred A @ 4 biji telur gred B
4 keping roti sandwich (mat guna gardenia)
1 cawan susu sejat "IDEAL"
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat manis
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam (yang ni mat tambah sendiri)



CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Masak gula pasir tadi hingga menjadi karamel. Berhati2 tuang 1 camca besar air, kacau hingga larut bersama karamel tadi dan tuang dalam tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci. Ketepikan.
2. Roti dicarik2 kecil, kisar bersama susu pekat manis, susu sejat dan air suam hingga halus. Tuang dalam satu bekas. Telur dipecahkan dalam bekas lain, kacau perlahan dengan garfu, tapis telur tadi dan tuang dalam roti kisar bersama esen vanilla dan secubit garam, kacau perlahan dengan senduk hingga rata.
3. Tuang dalam tin tadi dan kukus dengan api sederhana selama 45 minit. Kemudian keluarkan dan biar sejuk sebelum diterbalikkan. Simpan dalam peti sejuk hingga dingin. Sedap dimakan sejuk...

Tiada ulasan: