Isnin, 14 Mei 2012

Kek Karemel


Inilah kek idaman ibu.Dah dekat sebulan ibu asyik tengok je resepinya.Tapi tak buat-buat lagi.Jumaat pagi ibu madah dengan ayah,nak juga cuba kek karemel ni..Ayah kata ok je,memandangkan bahan-bahannya memang ibu dah ada,cuma yang tak adan susu cair je..

Pertama kali buat,hahahah inilah hasilnya.. gembira tengok tau..Tapi yang merugikan,ibu tak sempat nak ambil gambar ikut step by step.. mana yang ibu ingat je.. kira ok jugalah kan daripada tak ada langsung kan..








Tengok naik tinggi tak? hampir-hampir nak mencecah atap nya.



 Ni pulak,karemel yang siap buat.. tapi lum bakar lagi ye..



Yang ini pulak adunan kek 1

ni lak adunan yang kat atas tu ibu campur dengan tepung yang dah di ayak,gaul kaut je..



sedang membakar..bawahnya memang kena letak air sebab kita nak buat karemel..
sepatutnya ibu kena letak dulang bulat tu yang besar sikit,tapi ibu guna yang kecil lak,jadi,dia tak dapat cover semuanyalah.

Tu yang bila tengok gambar yang mula2 tadi hujung-hujung buku ada macam gula hangus sikit.hhehehe





yea.. yea inilah hasilnya..



tu ada sepotong yang senget sikit.Kek ni kembang tak sama rata..al maklumlah dulang patri ibu tak la besar sangat..

InsyaAllah rasa nya nak buat lagi kek ni,tapi ibu nak buat versi kukus lak..

kesalahan kedua ibu, heheh ibu tak letak adunan 3 kali seperti yang terdpat dalam blog kak ita..ibu jadi terlupa.dah tak sabar nak bakar.Last-last ibu letak 1 sudu setiap warna adunan tu.Kesudahannya,lapisan warna tu belang-belangnya tak nampak sangat.. hheehhehe
Tak kisahlah,yang penting dah sedap...


Rasanya memang sedap sangat..
Terima kasih pada DTS,kak Ummizaidi atas blog kalian.dan tini.. terima kasih support me..hehehheh


 Resepinya :


A ) Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir
caranya::
  • Sediakan loyang 8 inc.
  • Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
  • Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
  • Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
  • Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
  • Ketepikan
kalau dah dikatakan  2sudu,gunalah 2 sudu,jangan menambahnya ye ..


B ) Bahan Karemel


  • 1 tin susu cair
  • 70g gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 6 biji kuning telur




Caranya::


  • Kacau susu dan gula hingga gula larut.
  • Kacau telur dan esen perlahan.
  • Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
  • Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
  • Ketepikan.
  • Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
 
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
C) Adunan Kek Bahan 1
  • 70g gula kastor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air
  • 45ml minyak masak
 

Caranya::

  • Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
    Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


D) Adunan Kek Bahan 2
  • 140 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
 
 
Caranya::

  • Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
  • Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
  • Ketepikan.


 
E) Merinque

  • 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
  • 70g gula castor
  • 1 sudu teh krim of tar- tar

Caranya ::
  • Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
  • Pukul putih telur hingga berbuih
  • Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
  • Masukkan 1/3 bahan merinque ke dalam adunan tepung tadi.
  • Gaul rata secara kaup balik
  • Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
  • bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak
  • Letak pewarna yang anda suka ye

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
  • Belang- belangkan adunan
  • Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
  • Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
  • Akhir sekali dengan satu sudu.
-  Panaskan oven terlebih dahulu. panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu.
-  Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
-  Gunakan api bawah sahaja.
Nak masak kek karemal ni memerlukan dulang berisi air panas di bawah  dan adunan kek di atas..boleh tengok gambar-gambar ibu buat kek ni di atas ye..
kek ni senang je nak buat...cuma tengok bahan-bahan dia je macam susah sikit.heheheh



contoh kaedah lain  seperti bawah ni :


Kaedah Steam Bath

Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.

Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.
Kalau nak coment leh komen dalam ni ye..







Tiada ulasan: