Jumaat, 19 April 2013

Kek Coklat Cheese

 Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. ibu masih di beri kekuatan untuk menulis di blog ibu.. dah lama betul ibu menyepi sejak bulan puasa tahun lepas..  kini ibu ada membuat kek baru iaitu Kek Coklat Cheese..

Jom tengok gambar ni..



 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 Nilah kuih kegemaran kakak.. Dia panggil kek sarawak... kakak la peminat kek sarawak.. maklumlah di lahirkan di bumi kenyalang...hehehe


Ni resepinya yang ibu nak berkongsikan pada teman-teman blog ibu :

Kek Coklat Cheese :

Bahan - bahan kek :
  • 2 biji telur gred A
  • 1 cawan gula castor
  • 1 camca teh esen vanila
  • sedikit garam
  • 1/2 cawan air panas mendidih
  • 1/2 cawan susu cair / susu segar
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1 cawan tepung gandum *
  • 3 camca besar serbuk koko *
  • 1 camca teh soda bikarbonat *
  • 1/2 camca teh baking powder *
* Bahan yang bertanda * perlu di ayak dulu ye.
 
Cara- cara kek :

  1. Putar telur dan gula sampai kembang dan pekat
  2. Masukkan esen vanila ,garam dan putar rata.
  3. Tambah air panas, susu cair dan minyak jagung.diputar sehingga sebati
  4. Perlahankan kelajuan  kemudian masukkan tepung yang di ayak bersama- sama bahan bertanda * sedikit demi sedikit.

Bahan- bahan Cheese :

  • 250 cream cheese
  • 60g gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 camca besar air
  • 1 camca besar tepung gandum

Cara cara  Cheese :
  1. Panaskan kukusan 8" dengan mentega dan alaskan dengan kertas minyak
  2. Bahagikan adunan kek kepada 2 bahagian. Satu bahagian  di tuangkan dalam adunan dan di tutup dengan aluminium foil dan dikukus sehingga 20 minit. dengan api sederhana.
  3. Kemudian tuang cheese dan tutup semula dengan aluminium foil,masak sehingga 15 minit.
  4. Akhir sekali masukkan adunan kek yang ke dua  tadi dan kukus sehingga 20- 35 minit atau sehingga masak.

Selamat mencuba ye resepi yang simple sangat- sangat ni..

Tiada ulasan: