Isnin, 9 April 2012

Mee Jawa




  Sarapan pagi keluarga ibu

ini ibu dan ayah punya.. 



 Yang ini pula abang punya..





Kakak tak pandai makan mee jawa. Jadi ibu buat mee sup je..

Mee jawa ni kegemaran abang.. sebab tulah tak hairan kalau abang boleh habiskan ni siap bersulamkan air..heheheh







Bahan-bahan ( 2 orang dewasa + 2 kanak-kanak)


1 kg mee kuning - dicelur
• 4 biji telur rebus
• taugeh
• 2 keping tauhu - potong dadu
• daun bawang & daun sup - dihiris halus
• cili api + kicap manis (nak bagi pedas)
• bawang goreng
• ayam goreng
• daging / ayam goreng pun boleh ( tapi ibu tak letak,ibu ganti udang je..)
• garam & gula secukup rasa
• air
• cili potong - perhiasan



Kuah mee jawa..

• 3 sudu besar udang kering -* 
• 4 biji bawang merah *
• 1 labu bawang besar * 
• 2 ulas bawang putih *           
• 2 cm halia  *
• 1 cm lengkuas  *
• 1 batang serai *

• 1/4 ubi keledek - direbus dan dikisar halus
• 2 sk rempah kari daging
• 2 sk serbuk jintan manis
• 2 sk serbuk jintan putih
• minyak utk menumis
•1 ½ sb cili  kering - sudah di kisar

• 1/2 kiub ayam
• garam & gula secukup rasa
• air secukupnya
• cili potong - perhiasan
• 2 sb tepung jagung ( di bancuh dengan sedikit air)







Cara-cara :


  • Kisar semua bahan yang ada tanda *
  • Kisar juga ibu keledek
  • Masukkan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah kisar kecuali keledek.Masak sehingga naik bau.
  • Kemudian masukkan cili yang sudah di kisar,masak sehingga seakan –akan pecah minyak.
  • Bancuh serbuk kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam tumisan tadi bersama – sama jintan manis, jintan putih dan keledek tadi.
  • Masukkan  juga air mengikut kepekatan yang di sukai.
  • Masukkan tepung jagung sekali.
  • Akhir sekali masukkan garam dan gula mengikut citarasa masing- masing.
  • Hidangkan mee,telur rebus,ayam,tauge dan tauhu.
  • Taburkan bawang goreng dan hirisan daun sup, daun bawang dan juga hirisan cili hidup tadi


 ( resepi ibu ni ,ibu kurangkan serbuk kari dan cili yang dah di kisar kerana ibu nak bagi anak- anak ibu makan sekali.ibu tak rajin nak buat 2 kali.Jadi hanya 0.05 % je terasa kepedasannya. untuk orang dewasa kalau nak pedas boleh tambah cili kicap ataupun tambah lah lebih serbuk kari dan cili blend ye.kuah ibu pun tak berapa pekat.. kalau nak pekat bolehlah letak lebih sikit tepung jagung ( bergantung banyak mana kuah yang hendak di buat ye) )












Tiada ulasan: