Isnin, 23 Mac 2015
Ramuan Qaseh Gold
Bunga Zafaran
●●●●●●●●●●●●
Asal usul bunga Zafaran
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
Za’faran adalah sejenis pokok herba dari Loridacces dengan ketinggian 10 hingga 30 cm.
Ia mempunyai 3 kelopak bunga dan 3 kelopak daun yang berwarna unggu. Ia juga tergolong antara bahan yang termahal di dunia yang mempunyai khasiat dan nilai komersial yang tinggi. Khasiat utama Za’faran ialah merangsang pertumbuhan sel-sel otak manusia. Menguatkan ingatan. Amat baik jika dimakan bersama madu asli.
Za'faran merupakan herba yang sangat terkenal dan termahal, dikenali sebagai " King Of Spices ". Terlalu banyak dalam kitab menyatakan bahawa Za'faran sangat baik untuk kecerdasan minda. Dalam kitab Tibbul Imama A'li , muka surat 381, Saiyidina Ali (k.w) menyatakan:
Maksudnya:
"Sesiapa yang mengambil sebahagian Za'faran tulen dan Su'dun satu bahagian dicampurkan dengan 'asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir."
KHASIAT BUNGA ZA'FARAN
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
1. Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil
2. Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema
3. Sakit kepala atau migrane dan asma" Muntah-muntah, penyakit buah pinggang
4. Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
5. Demam. Masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser, lumpuh
6. Bengkak hati atau hipatitis A dan B
7. Memudahkan penghadaman, menghilangkan bau mulut
8. Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut
9. Menambahkan tenaga zahir dan batin
10. Masalah mati pucuk, sembelit
11.Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak
12.Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
13.Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing
14.Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi
15.Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu
16.Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan
17.Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain, insya' Allah
Hubungi kami
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
019-262 9621
SIDAH
Layari my page
http://www.facebook.com/qasehgoldcdacomell
Isnin, 9 Mac 2015
Apam Susu
AlhamdulillAh.. dapat juga ibu buat apam susu. Permintaan dari kakak.
jom tengok resepi apam susu ni !!
senang je nak buat tau.
Bahan -bahannya
●●●●●●●●●●●●●●
》★ 2 cawan tepung
》★ 1 sudu teh baking powder
》★ 4 biji telur
》★ 1 cawan gula halus
》★ 1 sudu teh vanila
》★ 1 sudu besar ovelette
》★ 4 sudu besar susu pekat
》★ 4 sudu minyak jagung
》★ Pewarna
》★ perasa
Cara-caranya
●●●●●●●●●●●●●●
1. Ayakkan tepung gandum dengan baking powder
2.Camputkan gula,telur, esen vanila dan ovelette.Mixer kan sehingga ia bertukar warna putih.
3.masukkan susu pekat.
4.masukkan minyak masak.
5.Masukkan tepung perlahan- lahan sambil mixer ye..
6.Bahagjkan adunan kepada 2/ 3 bahagian.. letakkan pewarna yang di minati.
7. Panaskan kukusan terlebih dahulu sehingga mendidih.
8.sapukan loyang dengan mentega sehingga rata.
9.letakkan adunan berselang seli dengan 3 warna tu buat sampai habis. Letakkan dalam loyang
10.Kukuskan adunan sehingga 40min atau sehingga masak..
11.. tarah.. dah siap.. cubalah. Memang sedap sangat.
Langgan:
Catatan (Atom)